Framtidens medicin finns i tarmen

Som lektör för Bibliotekstjänst får jag regelbundet en ny bok hemskickad för recension. Den här gången kom boken Happy Food hem i brevlådan, skriven av stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart.

Läsningen var en riktig aha-upplevelse, må jag säga. Med utgångspunkt i den allra nyaste forskningen kring kostens betydelse för hälsan förklarar de hur vår tarmflora på ett revolutionerande sätt hänger ihop med psyke och kropp.

Författarna skriver att boken förändrat deras liv och att de fått ompröva allt det lärt sig. De nya rönen kring hur vår tarmflora hänger ihop med allt från diabetes, autoimmuna sjukdomar (t.ex. ibs), cancer och hjärt-och kärlsjukdomar men också psykisk ohälsa som bokstavsdiagnoser, altzheimers och depression, kommer att helt ändra spelplanen för matdebatten, menar de. Det säger en del om betydelsen av forskarnas nya slutsatser, som många genom egna erfarenheter upplevt stämmer.

Matdebattens pusselbit

Debatten om vad vi äter har under de senaste åren handlat mycket om vad vi bör undvika, t.ex. processad mat, transfetter, vitt socker och vitt mjöl. Men många med mig har säkert upplevt att en viktig pusselbit har saknats. Nämligen vad vi kan äta för slags mat som kan ställa allt tillrätta i kroppen igen. Det är den pusselbiten som Niklas och Henrik presenterar i boken.

Egentligen är inte kostråden som presenteras i sig särskilt märkvärdiga. Det handlar exempelvis om fibrer och resistent stärkelse som bl.a finns i bönor. Det är egentligen i grunden gammal hederlig husmanskost som folk ätit i tusentals år. Basen är bönor, fullkorn, grönsaker, fisk, bär, frukt och nötter. Nyttiga oljor och fetter. Syrade grönsaker och surdegsbröd.

Förutom att utgå från naturlig och oprocessad mat, slår de ett kraftfullt slag för fibrerna och bönorna, och att man genom att äta en väldigt varierad kost kan boosta sin tarmflora så den jobbar för oss istället för mot oss.

Och det gör mig så glad! Att forskning visar att det är så här. För det innebär att det finns hopp. Det finns hopp för mig och andra som går runt med känslig mage och psyke, att bli friska och må bra!

Kanske till och med riktigt, riktigt bra.

Livsviktiga tarmbakterier

Boken förklarar på ett kunnigt sätt vad som händer i tarmen och kroppen när vi äter olika saker. Hur t.ex. fibrer fungerar som mat för de goda tarmbakterierna, som är livsviktiga för vårt immunförsvar. Och hur olika slags bakterier har olika uppgifter. Det räcker till exempel inte bara med att fylla på med mjölksyrebakterier, vilka i sig har en viktig funktion. Nej, tarmen innehåller cirka 1000 olika arter av bakterier, varav ungefär hälften är goda och hälften är ”onda”. Så vi behöver fylla på med goda bakterier av olika slag.

Men många arter som fanns naturligt i våra tarmar förr har dött ut eller riskerar att dö ut, och det är orsaken till många sjukdomar och hälsoproblem, inklusive ibs och andra autoimmuna sjukdomar. Jämför med att urbefolkningar som lever på traditionellt sätt nära naturen har betydligt fler arter av tarmbakterier, nära 1600. Urbefolkningar är också friskare än västerlänningar. Diabetes och hjärt- kärlsjukdomar är t.ex. helt okända sjukdomar hos de flesta urbefolkningar. Det beror på att de äter en betydligt mer varierad kost, vilket gör att de får i sig mycket mer av olika sorters goda tarmbakterier som inte bara boostar immunförsvaret utan även kan bromsa åldrandet.

Tarmbakterier som medicin

Det nya är också att forskarna genom flera studier som presenteras i boken kunnat påvisa att tarmen påverkar hjärnan på ett sätt man aldrig tidigare trott.

I framtiden är det troligt att vi kan använda bakterier som medicin. Genom att transplantera lämpliga bakterier från en frisk tarm till en sjuk, blir personen frisk.

Ja, som ni ser låter det helt otroligt. Men faktum är att det här bara är början på ett helt nytt sätt att se på matens betydelse för god hälsa och ett långt liv.

Jag ser fram emot utvecklingen, och går nu in helhjärtat för boosta min tarmflora genom att äta fibrer, bönor och en betydligt mer varierad kost.

Och jag kan verkligen rekommendera boken! Den finns att köpa t.ex. via Adlibris.

Vill också tipsa om en faktaspäckad artikel om tarmbakterier som finns att läsa här. Där finns också en lista på grönsaker och spannmål som innehåller mycket nyttiga fibrer.

Lycka till!

Lämna en kommentar