Äkta buljong eller tillsatser

Det här med tillsatser är ett lurigt kapitel. Vissa tillsatser är ofarliga och andra inte. Sajten Äkta Vara är exempevis en bra ingång för den som vill lära sig mer om E-ämnen och andra tillsatser i livsmedel.

Buljong kan tyckas vara en oskyldig produkt i sammanhanget, men det är väldigt svårt att hitta en buljongtärning i affären som verkligen är äkta vara och där smaken kommer från kött eller grönsaker.

Smaken i köpt buljong i form av tärningar kommer mestadels av smakförstärkare såsom glutamat, som är det ämne som ger den eftertraktade umamismaken. Glutamat är i sig inte farligt utan behövs för vissa processer i kroppen. Problemet är att vi får i oss för mycket, via extra tillsatser av glutamat i livsmedel. Glutamat tas upp i hjärnan och ett överskott kan göra oss sjuka.

Den vanligaste tillsatsen är mononatriumglutamat E621. Men kärt barn har många namn. Glutamat finns också dolt i andra tillsatser. Se upp med t.ex. jästextrakt, glukossirap, maltodextrin, karragenan och hydrolyserat protein.

Jästextrakt är ett omdiskuterat ämne och hurivida det är bra eller inte råder stor oenighet om. Inte ens Kung Markatta utesluter det i sin ekologiska buljong. De menar att så länge tillverkningsprocessen är godkänd är jästextrakt helt okej, kanske t.o.m. nyttigt. Det ingår exempelvis i kosttillskottet Marmite som ges till alla barn i England.

Jag tänker hädanefter ändå leta efter fryst buljong i första hand, där smakerna kommer från naturliga ingredienser som kött, grönsaker och kryddor. Eller koka min egen. Har börjat spara rester från kyckling och fryst in. Av skrovet kan man koka benbuljong, som både är jättegott och innehåller en massa nyttigheter som är mumma för kroppen.

Hittade ett bra recept här på en intressant blogg, Birgitta Höglunds mat, som jag ska kolla vidare på. Nu ska jag ta och koka mig en sats benbuljong.

Ha en riktigt bra dag!

Annonser

2 reaktioner till “Äkta buljong eller tillsatser”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s